fredag 26 mars 2010

Så många svordomar i rubriken att de inte får plats

Bjästa-fallet liksom. Man finner bara inga ord och undrar vad fan det är för fel på läraren som säger att "vi måste ju vara neutrala". WTF? Hur i helvete är man funtad om man tänker så? Hur kan man se ett övergrepp som någon sorts bråk ungdomar emellan, även efter att dom har fallit? Så jävla sjukt. Och prästen liksom? Helt obegripligt hut någon kan vara så dum i huvudet! Och skolavslutningen, det är ju det sjukaste av allt.

Sådär. Med svordomarna avklarade kan jag komma till saken. Alla är ju ganska överens om att detta är helt sjukt, men vilka åtgärder föreslås? "Vuxna måste ingripa!" "Fler vuxna på internet!" "Fler vuxna i skolan!" "Värdegrundsarbete!" Det faktum att det handlar om ungdomar gör att folk tillåts missa hela poängen. Om detta hade hänt på en arbetsplats hade folk skrikit på tydligare chefsnärvaro? Skulle inte tro det.

Det borde ju handla om vi uppenbarligen inte har kommit en millimeter när det gäller samhällets syn på våldtäkt och sexuella övergrepp. Att samhället Bjästa helt enkelt inte kan tänka sig att en juste kille skulle kunna våldta, ens efter att han erkänt och blivit dömd. Att en trevlig killes ord väger tyngre än en vanlig tjejs. Om inte i rättssalen (i alla fall i det här fallet) så i alla fall i omgivningens ögon. Istället verkar det som att problemet är vad ungdomar skriver på nätet. Så får alla som tror att nätet är livsfarligt, särskilt för kids, vatten på sin kvarn.

Så slipper samhället/vanligt folk/alla vi andra ta tag i det verkliga problemet. Smart, va?

1 kommentar:

  1. Just i bjästafallet verkar det ju inte som att större föräldranärvaro skulle gjort någon skillnad, föräldrarna verkar ju ha varit lika insyltade i ryktesspridning och mobbmentalitet.

    Det ser onekligen ut som ett skolboksexempel på hur mycket man tror på tjej/kille när det kommer till övergrepp. Det spelar ingen roll att han har erkänt och är dömd, ingen kan tro att just han skulle göra något sånt eller att han skulle "behöva" våldta någon. För våldtäktsmän är några andra, främmande monster som kommer fram på natten och anfaller tjejer som inte hinnen hem snabbt nog från bussen.

    Men våldtäkt är inte en kvinnofråga, det är en mansfråga! Och vi måste fatta att det är helt vanliga killar, troligtvis folk vi känner, som begår sexualbrott. Hur ska man annars kunna förebygga brott, om man vägrar inse vilka gärningsmännen är?

    Förlåt för att jag skrev en osammanhängande uppsats här.

    SvaraRadera