lördag 13 mars 2010

Veckans tv-händelse

... inträffade ju givetvis igår kväll. Ikväll mer det en mycket mindre spännande tävling, eftersom alla stalltipsen pekar mot Anna Bergendahl tycker jag att vi alla an fokusera på vad som händer med hennes gitarr mellan första refreängen och andra versen. 0:46 ser vi den tydligt, 0:56 är den helt klart inte där längre. Har Joe Labero extraknäck?


Om Timoteij vinner så sker följande:
  1. Jag och alla mina hetero-i-Hägersten-bekanta med mig kommer sluta hända att vi också stämmer in på Göran Hägglunds beskrivning av verklighetens folk.
  2. Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen.
Kom sedan inte och säg att Melodifestivalen bara är trivial.

6 kommentarer:

  1. Men Sofia, du som är lite nere med statistk och matematik (rim!) kanske kan hjälpa en stackars kulturarbetare att förstå följande:

    Verklighetensfolk =ca 4% av de röstberättigade i sverige om vi ska tro Hägglund, möjligtvis 10% om vi gör den generösare tolkningen och låter SD vara med också.

    Melodifestivaltittare= 2 000 000 människor och uppenbarligen inte bara verklighetens fôlk utan även vanliga människor.

    Om timoteij vinner, vad säger det om verklighetens folks telefonräkningar?

    SvaraRadera
  2. Jag vet inte hur många röster det krävs för att vinna, men antagligen betydligt färre än 2 000 000. Däremot krävs det bara runt 250 000 röster för att komma in i riksdagen. Jag tror vi får vara glada för att riksdagsvalet (ännu) inte sker genom telefonröstning.

    SvaraRadera
  3. Tror inte Hägglund syftar endast på den raskt minskande skara som röstar på KD utan hoppades nog att ca 70% av Sveriges befolkning skulle känna sig träffade och sympatisera med KD.

    Själv har jag alltid satt likhetstecken mellan vanliga människor och verkliga människor.

    SvaraRadera
  4. Naturligtvis finns det ett segment i den svenska befolkningen som Göran Hägglund pratar om och antagligen är den större än 10 procent om inte så stor som 70 procent.

    Jag tror att vi kan börja med att utesluta arbetarklassen och överklassen från diskussionen. Kvarstår gör medelklassen. Precis över allt annars kan man diskutera klass utifrån kulturellt och ekonomiskt kapital, och skilja mellan lägre och övre medelklass.

    Hägglund är nog ute efter den lägre medelklass som har lägre kulturellt kapital. På samma sätt brukar de som blir som mest upprörda över Hägglunds uttalande vara övre medelklass med högre kulturellt kapital.

    En parallell skulle kunna vara Fredrik Reinfeldts tal om livspusslet, när han lät sig fotograferas framför en tvättmaskin i Täby och senare gav en platt-TV i födelsedagspresent till kronprinsessan Victoria.

    Hans politik ville antagligen vinna övre medelklass med högt ekonomiskt kapital men lägre kulturellt kapital, den som många är överens om är överrepresenterad i Täby. På samma sätt som mot Göran Hägglund reagerade då främst övre medelklass med högt kulturellt kapital men lägre ekonomiskt kapital – de som var mer överrepresenterade på säg Södermalm eller vid Telefonplan.

    Jag gillar Göran Hägglunds tal om verklighetens folk!

    För mig är det ett spännande inlägg från en lägre medelklass utan högre kulturellt kapital, som sparkar uppåt mot en övre medelklass med högre kulturellt kapital. Inte minst är det en intressant konflikt mellan landsbygden och det urbana. Naturligtvis hävdar den kulturella övre medelklassen att Hägglund är osaklig, men alla klasskonflikter är osakliga, även under Melodifestivalen ikväll, när jag flinar åt Timoteij och sparkar lika mycket nedåt som Göran Hägglund sparkade uppåt.

    Inte har jag mycket mer val än att bli ett fan av Göran Hägglund på Facebook.

    /Niklas

    SvaraRadera
  5. Nu vill jag ha en analys av valresultatet!

    SvaraRadera
  6. Och om huruvida det går att relatera till nyhteten om att hade det varit val idag hade varken kd eller sd kommit in.

    Se så, blogga nu!

    SvaraRadera